Blogin nimi viittaa W. B. Yeatsin kommenttiin Nietzschen teoksesta Moraalin alkuperästä. Yeats ihmetteli, miksi Nietzsche ajattelee, että "yö on tähtiä vailla ja sitä kansoittavat vain lepakot ja pöllöt ja mielipuolinen kuu". Nietzsche kirjoitti Moraalin alkuperästä (Zur Genealogie der Moral) vuonna 1887 ja kirjassaan hän esitti hyvin pessimistisen arvionsa tulevaisuudesta. Nietzsche kuoli vuonna 1900 koskaan näkemättä 1900-luvun moraalisesti hyvinkin synkkiä tapahtumia.

Siinä missä Moraalin alkuperästä on hyvinkin pessimistinen kuvaus ihmisestä voidaan kysyä menikö Nietzsche ennustuksessaan harhaan? Jokainen joka tuntee 1900-luvun historiaa voinee vastata tähän kysymykseen vain yhdellä tavalla. 

Niin miksi sitten blogi? Koska 1900-luku on jätetty taakse jo yli kymmenen vuotta sitten ja kokonaan uusi vuosituhat on ehtinyt alkaa, mutta keskustelu maailmasta on taantunut tuonne "yöhön vailla tähtiä".  On kuin 1900-luvusta ei olisi opittu mitään. Sota, köyhyys, sairaudet ja eriarvoisuus eivät ole poistuneet maailmasta mihinkään vaikka taloudellisesti kaikki edellytykset köyhyyden poistoon olisi olemassa.  Moraalisen edistyksen sijaan tuntemattoman pelko ja talouden luoma maailmanjärjestys ovat valloittaneet koko planeetan.

Neljäs valtiovalta eli media on astunut mukaan tuohon oravanpyörään ja samalla unohtanut tärkeimmän tehtävänsä vallan vahtikoirana. Median viihteellistymisestä on mediatutkimuksen piirissä keskusteltu ja kirjoitettu jo pitkään. Mitään konkreettista ei ole kuitenkaan tapahtunut ja elämme yhä suuremmassa informaatiotulvassa samalla kuin informaation tiedollinen arvo on laskenut merkittävästi. Blogini tarkoitus on siis tarkastella asioita hitaammassa perspektiivissä niin, että otan huomioon maailman tapahtumia laajemassa mittakaavassa kuin minuuttipäivityksien varassa elävä realtime journalismi. Pinnan alla piilevät ilmiöt ja asiat kiinnostavat blogiani enemmän kuin samat pinnalliset tarinat joita päivittäiset "uutiset" tarjoilevat.

Tämä kirjoitus toimikoon blogini lyhyenä johdantona.